Sunday 9 November 2014

Eugenia uniflora..

Eugenia uniflora atau nama tempatannya Cermai Belanda sedang meriah berbuah.. Pokoknya yang renek dan warna buahnya yang menarik menjadikannya pilihan hati untuk ditanam di rumah.. Cermai Belanda ini juga dipanggil sebagai Pitanga, Surinam Cherry, Brazilian Cherry dan Cayenne Cherry..
Daunnya berwarna hijau, agak tebal, berkilat dan ringkas bentuknya mempunyai pucuk muda berwarna kemerahan.. Bunganya berwarna putih kekuningan dan mempunyai empat kelopak.. Buahnya berwarna hijau ketika mudah akan bertukar kuning dan akhirnya merah.. Berulas dan boleh dimakan terus.. Buahnya akan menjadi merah kehitaman apabila ianya masak ranum dan ketika ini rasanya masam-masam manis.. Hmm.. Saya suka.. Pokoknya renek, dahan dan rantingnya bercabang-cabang.. Bijinya boleh ditanam.. Selain itu ianya juga boleh ditut.. Pokoknya sangat lasak terhadap serangan serangga dan mudah tumbuh.. Menurut sumber, pokok ini ada manfaatnya di dalam perubatan seperti rawatan untuk darah tinggi dan tonik perut yang baik.. Buahnya mengandungi vitamin C yang tinggi dan sumber vitamin A..

 Klik di sini untuk melihat lebih lagi Gambar Cermai Belanda (post tahun lepas)







Sedia untuk dipetik (sebelah kanan)

No comments:

Post a Comment